Trolli nii nagu sa tahad, et sind trollitakse.

Selle nädala lugemisteemaks oli laias laastus kõik, mis käis kaasa etinetika internetis - netikett. Üks huvitav lause, mis sealt kohe silma hakkas oli "trollimine ehk kaaskodanike provotseerimine erinevate vastikute võtete abil ei ole kaugeltki viimase aja leiutis, seda tehti juba "vanal ajal". Kuna mullegi meeldib aeg-ajalt inimesi provotseerida mõtlesingi, et vaateks õige, kuidas trollid läbi aastate tegutsenud on.

Vahemärkusena ütleks kohe ära, et minu trollimised jäid pigem arvutimängu maailma ning ei olnud isegi sarnased nendele trollidele, millest aeg-ajalt meedias räägitakse.

Interneti algusaastatel ei olnud meil trollide praegust meelispaika - Facebook'i. Selle asemel olid igasugused Usenetid, algelised foorumid ning BBS'd (Bulletin Board Service). Kuna trollimine kui selline polnud veel laiema üldsuse ette jõudnud ei osatud seda ka kuidagi ära hoida. Interneti ajastu alguses trolli, nagu nad meil tänapäeval on, veel olemas ei olnud. Selle asemel olid nö flame sõjad. Flameing olin selline tegevus, kus mõnda inimest rünnati isiklikult kuna tema vaate või ideega ei oldud nõus.

Üks esimesi interneti tolli vorme olid inimesed, keda kutsuti net.weenie'ks. Sisuliselt olid need tegelased, ks käitusid nagu kaabakad litsalt selleks, et käituda nagu kaabakad. Üks esimesi trollimisi, mida need net.weenied korda saatsid, olid tegevus nimega Warlording.

Warlording ei olnud (enamasti) ei solvav ega ründab. Nimelt oli algse Useneti puhul kirjutamata reegel, et sinu signatuur ei tohiks olla pikem kui 4 rida. Kuna seda reeglit aga kuskile sisse ei kodeeritud mindi selest muidgu pika kaarega üle. Üks ehedaid näiteid on kasutaja nimega Kibo, kelle signatuuri näeb siit: https://www.scribd.com/doc/244922439/Kibo-s-Sig

Sealt edasi hakkasid juba tekkima sellised trollid, kelle eesmärk ei olnud enam inimeste tüütamine vaid otsene solvamine. Tänapäeva mõistes trollimine sai alguses sellinse keskkonna nagu 4cahn tekkimisega 2003 aastal. Kui enne seda üritati teisi kasutajaid oma tüütute postitustega frustreerida siis nüüd mindi juba üsna mitu sammu edasi. Kuni sinna maani välja, kus keegi 2010 aastal postitas ühe 11 aastase tüdruku kontaktandmed 4cahn keskkonda. Selle peale sai see tüdruk hulgaliselt telefonikõnesid, kus täiskasvanud mehed teda tappa ähvardasid.

Tänapäeval kuuleme trollidest pigem poliitilises võtmes. On ju kõigile teada-tuntud Venemaa, Hiina ning Põhja-Korea trollivabrikud, kus palgalised trollid viivad täide antud riigu poliitilisi eesmärke. Markantseim näide sellest olid 2016. aasta USA presidendivalimised, kus (väietavalt) Venemaa trollid viisid läbi suurel hulgal infooperatsioone proovides seeläbi mõjutada valimiste tulemust.

Kui vanasti olid trollid pigem naljamehed, kellel liiga palju aega käsil, siis nüüdseks on saanud trollimisest majandusharu, kus elukutselised trollid viivad täide tellimuse peale tehtud rünnakuid erinevate vaadete ja inimgruppide vastu.

Õnneks pole ma ise ühegi pahatahtliku trolli otsa sattunud. Küll aga olen näinud hulgaliselt trollimist online mängudes. Seal on õnneks trollimise mõiste natuke teise tähendusega. Võib öelda, et õnneks on meil veel selliseid trolle, kes teevad asju nalja viluks ning, kuigi tüütud, on nende vembud ohutud. Kuulun ka ise nende hulka, kes aeg-ajalt mõne mängu sellele pühendab, et vastasmeeskonnale või oma meeskonnakaaslastele närvi käia.




Kasutatud kirjandus:
https://gizmodo.com/the-first-internet-troll-1652485292

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Värvipime mängur või eelise otsija?

(Eba)eetika koodeks.

Kuidas (mitte) internetipanka teha.